Brașovul Dezbate – Ediția VII

DE CE facem acest proiect?

Credem în puterea tinerilor de a schimba viitorul. Credem că acest lucru va fi posibil odată ce tinerii vor fi conştienţi de nevoile comunităţilor lor, vor avea încredere în ei înşişi şi vor deţine abilităţile necesare pentru a comunica, pentru a se face auziţi şi pentru a lucra împreună pentru un scop comun. Credem în excelenţă. Prin iniţiativa noastră, creăm un cadru dinamic de învăţare, bazat pe experienţă într-un mediu nonformal, în care tinerii să îşi lărgească limitele; să lucreze strategic în echipă; să îşi dezvolte abilităţile de vorbit în public, comunicare şi argumentare; să înveţe să aibă încredere în ei înşişi.  Acesta este debate-ul, activitatea de tip nonformal care stă în centrul iniţiativei noastre.

Rezultatele noastre de până acum:

Inițiativa proiectelor de debate ale Clubului Rotaract Kronstadt, împreună cu Rotary Club Brașov și Interact Brașov, a pornit în anul 2012, când a fost organizată prima ediție locală a proiectului “Brașovul Dezbate!”, cu finanțare din partea Autorității Naționale pentru Sport și Tineret.

Iniţial ne-am dorit să organizăm pentru număr redus de participanţi (16 echipe), o competiţie de debate care să fie un prim pas în mobilizarea tinerior către implicare şi învăţare prin expereinţă, pas care să creeze o punte între educaţia formală şi cea nonformală. Răspunsul pe care l-am primit din partea tinerilor şi amploarea pe care proiectul a luat-o încă de la prima ediţie, au motivat echipa să organizeze o a doua ediție a proiectului, un nou concurs local de dezbateri, în primăvara anului 2013.

Odată cu cea de a doua ediţie, a fost creioantă ideea de a extinde această iniţiativă la nivel naţional şi aşa a luat naştere proiectul “Dezbatem România!” care a avut prima ediţie în luna octombrie a anului 2013.

În anul 2014, inițiativa a continuat prin noi ediții ale “Brașovul Dezbate!” și “Dezbatem România!”, iar în 2015, cele 2 proiecte au continuat cu o amploare mai mare.

Brașovul Dezbate! a avut loc anual, iar până în prezent am implicat în proiectele noastre peste 1000 de tineri din toată țara, 47 de licee și peste 100 de persoane resursă.

Ca urmare a dezvoltării comunității de dezbateri din regiunea noastră a luat naștere Clubul de dezbateri TANDEM – o asociație care reunește întreaga comunitate de debate și se asigură de organizarea activităților constante de dezbateri pentru tineri și în afara programelor competiționale.

Brașovul Dezbate – Ediția VII.

Despre proiect:

Cea de a VII-a ediție a proiectului Brașovul Dezbate! va avea loc în luna aprilie 2019 și își propune să reunească un număr de 100 de participanți din Regiunea Centru.

Proiectul va debuta în ziua de 10 aprilie cu un training deschis tuturor persoanelor care vor să înțeleagă ce sunt dezbaterile, care sunt regulile și rolurile dintr-un meci de dezbateri. În această zi vor fi anunțate și moțiunile de dezbatere pe care tinerii înscriși vor trebui să le pregătească până la competiția de debate.

Competiția se va desfășura în perioada 20-21 aprilie astfel: în prima zi, la Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă, vor concura toate echipele înscrise în concurs, iar la finalul zilei, pe baza punctajelor obținute din partea arbitrilor vor fi anunțate primele 8 echipe în ordinea inversă a punctajelor. Aceste 8 echipe se califică pentru cea de a doua zi de competiție, respectiv 21 aprilie, când vor avea loc, la Aula Universității din Brașov, meciurile de semifinale și finala competiției începând cu ora 13.00.

Proiectul se va încheia cu o gală de premiere a tinerilor înscriși în concurs și înscrierea doritorilor în TANDEM debate Club.

Cine poate participa?

În ceea ce privește participarea, proiectul este deschis întregii comunități brașovene. Competiția este însă adresată începătorilor, respectiv liceenilor care nu au mai practicat dezbateri până în prezent, sau celor cu până la 1 an vechime într-un club de dezbateri. Înscrierile sunt lansate în data de 05 aprilie. 

Pentru toate detaliile organizatorice vă invităm să urmăriți pagina de facebook a proiectului (link: https://www.facebook.com/BrasovulDezbate/) și evenimentul de pe facebook: (link) https://www.facebook.com/events/344287126210076/